Duikstekken

Speicherbecken - Geeste

 

De meeste opleidingsduiken in het buitenwater maken we net over de grens van Duitsland.

 

De Speicherbecken Geeste aan de B70 bij Geeste tussen Lingen en Meppen in de Duitse deelstaat Nedersaksen werd in de jaren 80 van de twintigste eeuw als koelwaterbekken voor de twaalf kilometer verwijderde kerncentrale van Lingen aangelegd.

Het meer doet dienst als recreatieplas met een mooi zandstrand en een restaurant. Ook wordt er in het gebied veel gewandeld en hardgelopen.

Voor trainingsduiken is de plas ideaal omdat het vanaf het strand geleidelijk dieper wordt, de instap is erg eenvoudig. Daarbij is het zicht (vaak) erg goed.

Op ongeveer 6 meter diep ligt het oefenplatform voor de oefeningen uit de verschillende opleidingen. 

Onderwater komen we iedere duik wel vis tegen, met name Baars en Paling. Daarnaast liggen er allerlei objecten in het water, van rioolbuizen tot een kunstmatig tunnel en een aantal wrakjes. 

 

Adres

Biener Strasse. 15

Geeste(dld)

Parkeren

Aan het water

Afstand

Ca. 60 meter

Vergunning

N.v.t.

Toegang

Gratis

Watersoort

Zoet

Getijde

N.v.t.

Max. diepte

13 meter

Duiksoort

Kant

Stroming

Geen

Faciliteiten

W.C. / Restaurant

Nood

112

Het Grasbroek


De recreatieplas "Grasbroek" is ontstaan door een zandafgraving ten behoeve van de aanleg van de autosnelweg A1.

De plas wordt beheerd en geëxploiteerd door de beheerder van de recreatiecamping "Grasbroek" Je bereikt het duikgebied via de camping.

Bij de slagboom moet het parkeergeld voor de auto worden betaald en volg je de weg over de camping tot dat je aan het einde van de weg het duikgebied bereikt. Op drukke dagen kan het erg vol met auto's zijn waardoor het parkeren vlak bij de steiger niet mogelijk is.


Adres

Grasbroekweg 1

Bornerbroek

Parkeren

Aan het water

Afstand

Ca. 15 meter

Vergunning

N.v.t.

Toegang

€3,50 per auto (4p)

Watersoort

Zoet

Getijde

N.v.t.

Max. diepte

16 meter

Duiksoort

Kant

Stroming

Geen

Faciliteiten

Camping

Nood

112

Kreidesee Hemmoor


Op 50 kilometer ten zuiden van Cuxhafen ligt de Kreidesee Hemmoor. De Kreidesee Hemmoor is een voormalige dagmijn voor de winning van kalk. Vanaf  1862 tot 1976 werd hier kalk gedolven ten behoeve van de cement industrie. De Kreidesee Hemmoor staat bekend om het goede zicht, 25 meter is niet uitzonderlijk. De combinatie van goed zicht, diepte  en de kou veroorzaken nog al eens prblemen bij duikers. Om bevriezing te voorkomen is het verplicht om met een gescheiden lucht systeem te duiken. Dit houd in: een dubbele kraan, twee eerste trappen en twee tweede trappen. De maximum duikdiepte is brevet gebonden, voor alle duikers geldt dat er minimaal 50 bar in je fles moet zitten wanneer je uit het water komt. Hier wordt op gecontroleerd. De duiklocatie beschikt over goede faciliteiten; er is een duikshop, vulstation, toiletten en een camping. Op de verschilende plaatsen staan tafels om de duiksets op te bouwen. In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt is Hemmoor een veilige duiklocatie. Door het goede zicht en de kou worden duikers nog al eens verrast, houd hier rekening mee en duik binnen je persoonlijke grenzen en je brevet limiet.


Adres

Cuxhafenstrasse

21745 HEMMOOR

Parkeren

Diverse parkeerplaatsen

Afstand

Ca. 15 - 100 meter

Vergunning

N.v.t.

Toegang

€ 13,- p.d.p.p

Watersoort

Zoet

Getijde

N.v.t.

Max. diepte

64 meter

Duiksoort

Kant

Stroming

Geen

Faciliteiten

Camping/Hotel

Duikshop

Lucht/EAN/TRIMIX

Snackwagen

Nood

112

Superior Producer (Curacao)


Net de buiten de haven van Willemstad ligt het wrak van de vrachtvaarder de “m.s. Superior Producer”. Het 50 meter lange schip is op 10 Augustus 1957 in Rotterdam te water gelaten onder de naam” ANDROMEDA” In 1962 krijgt het schip de uiteindelijke naam van Superior Producer. De Norfolk Line N.V. krijgt in 1966 het beheer over het schip met als thuishaven Rotterdam. Nadat het op 30 September bij slecht weer de haven van Willemstad had verlaten maakte het slagzij als gevolg van schuivende lading waarna het uiteindelijk vlak voor de kust zonk. Het wrak ligt horizontaal op de bodem en is in een zeer goede conditie. Het diepste deel ligt op ca. 30 meter en de bovenkant bevindt zich op ca. 18 meter. De duikcondities zijn relatief eenvoudig, het wrak ligt ca. 60 meter uit de kant en is makkelijk te vinden. Er worden overwegend kantduiken naar het wrak gemaakt en het in- en uitgaan van het water is vaak het moeilijkste deel van de duik. Het wrak is prachtig begroeid en biedt bescherming aan vele diersoorten. Er is veelal een lichte tot matige stroming. De ruimen zijn van bovenuit makkelijk toegankelijk en bieden bescherming tegen de stroming. Voor de ervaren wrakduikers is het mogelijk om de stuurhut en de machinekamer binnen te gaan.

Het wrak ligt dicht bij de aanlegsteiger voor de cruiseschepen, op de dagen dat er cruiseschepen aankomen en/of vertrekken mag er dan ook niet gedoken worden.

Rond de duiklocatie zijn er geen faciliteiten aanwezig, parkeren doe je in de berm van de weg en is gratis. Laat geen waardevolle spullen achter in je auto.


Adres

Megapier WILLEMSTAD

Parkeren

Aan de pier

Afstand

Ca. 50 meter

Vergunning

N.v.t.

Toegang

Gratis

Watersoort

Zout

Getijde

N.v.t.

Max. diepte

30 meter

Duiksoort

Kant / boot

Stroming

Matig

Faciliteiten

Geen

Nood

911

Schnellboot S-103 (Denemarken))


In het zuidelijke deel van de kleine Belt vlakbij de deense stad Mommark ligt het wrak van de duitse Schnellboot S-103 "Adler". Het 35 meter lange schip, gebouwd in Travemünde, is voorzien van 3 Daimler MB 501 motoren van elk 2.000 PK. Op 4 mei 1945 is het schip, met 32 bemanningsleden, op weg naar Flensburg wanneer het vanuit de lucht, door engelse jachtvliegtuigen, met raketten wordt aangevallen en tot zinken wordt gebracht. Er zijn 12 overlevenden die door plaatselijke vissers aan land worden gebracht. Het wrak ligt horizontaal op de bodem op ca. 35 mtr. en is in een zeer goede conditie. De duikcondities zijn relatief eenvoudig, Het wrak is niet gemarkeerd en kan alleen per boot bereikt worden, er zijn diverse mogelijkheden voor het charteren van een boot met ervaren bemanning. Het wrak is prachtig begroeid en biedt bescherming aan vele diersoorten. Er is veelal een lichte tot matige stroming. De doorgangen naar de binnenzijde van het wrak zijn zeer krap en moeilijk toegankelijk. Het wrak is een oorlogsgraf en in en rondom het wrak liggen nog explosieven. Vissen en ankeren op het wrak is dan ook verboden.


Adres

Mommark Denemarken

Coördinaten

N54 54,00

E10 07,00

Parkeren

In de Haven

Afstand

Ca. 1 uur varen

Vergunning

N.v.t.

Toegang

Gratis

Watersoort

Zout

Getijde

N.v.t.

Max. diepte

35 meter

Duiksoort

boot

Stroming

Matig

Faciliteiten

Geen

Nood

112